14.7.2017

Melumallinnus - kartalla vai ei?

Kuten tiedätte, tuulivoimarakentamisessa täytyy mallintaa odotettavissa olevaa melua.

Valtioneuvoston asetuksessa tuulivoimaloiden ulkomelutasojen ohjearvoista (1107/2015) tuulivoimaloille on määritelty ns. suunnitteluohjearvot päivä- ja yöajan keskiäänitasojen maksimiarvoille. Nämä ohjearvot ovat 45 dB päivällä ja 40 dB yöllä.

Kannattaa huomata, että asetuksessa puhutaan ainoastaan keskiarvoista, jolloin piikit melussa tasataan keskiäänitasoiksi. Jokainen omalle kohdalleen asian ajatteleva ymmärtää sen, että keskellä yötä äkilliseen ääneen heräävää ei lohduta, että keskimäärin kaikki on hyvin - vai onko edes keskimäärin?


Seuraavassa ote Isojoen Lakiakankaan yleisötilaisuudesta. Videon kohdasta 15:16 alkaen on puhe melumallinnuksesta ja melumallinnuskartasta (15:49).

FCG: "... ja se tarkoittaa sitä, että 40 dB:n aluerajauksen sisällä ei saa olla lomarakennuksia tai asuinrakennuksia."


FCG: "Ja tässä on nyt sitten kartta tästä melumallinnuksesta. Ja tässä on sitten mallinnettu nää kaksi olemassa olevaa voimalaa, mitkä on rakennettu. Sitten täällä on Kristiinankaupungin lainvoimaiset kaavat, lainvoimaisen kaavan voimalat. Ja sitten tässä on nää kaavamuutosalueen voimalat. Ja tää oranssi käyrä tässä on 40 desibelin aluerajaus."

Ääni yleisöstä: "Ei pidä paikkaansa nyt."

FCG: "No, kyllä se nyt tässä kartalla pitää."

(Yleisön naurua.)

Näin mallinnetaan Suomen ja mahdollisesti maailmankin korkeimpien 250-metristen tuulivoimaloiden melua tarkoituksena rakentaa keskelle asutusta Etelä-Pohjanmaalla armon vuonna 2017.


Lisätietoja:

https://santavuori.blogspot.fi/2017/07/tuulivoimatoimijoiden-rajaton-ahneus.html

Video: Kai Ylikoski

Julkaistu 28.6.2017 

Lakiakankaan (Isojoki) tuulivoima-alueen osayleiskaavaluonnos ja siihen liittyvä yleisötilaisuus Vanhassakylässä 27.6.2017. Rakennusluvat on jo 205 metrisille voimaloille. Mutta CPC haluaa nostaa korkeuden 250 metriin. Ahneella on paskanen loppu?

https://www.youtube.com/watch?v=ghEJTh7kpWU

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.