7.10.2018

Valvokaa ja rukoilkaa

Tämän sunnuntain aiheena on usko ja epäusko. Kirkkokäsikirjan mukaan se on 20. sunnuntai helluntaista.

"Usko näkee Jeesuksessa Jumalan Pojan, jolla on valta tehdä Jumalan tekoja. Jeesuksen eläessä monet epäilivät häntä tai loukkaantuivat häneen, torjuivat hänen jumaluutensa ja pitivät häntä kansanvillitsijänä. Usko ja epäusko taistelevat myös jokaisen kristityn sydämessä. Siksi Jeesuksen seuraaja joutuu arvioimaan oman uskonsa perusteita."

Uskonsa perusteita joutuu arvioimaan hyvin konkreettisella tasolla.

Paikallista maakuntalehteä (ja varmasti monia muitakin maakuntien ja valtakunnan lehtiä) lukiessa ei voi olla pöyristymättä. Lehdet esittelevät parhaillaan täysin kritiikittä "ihmislihaburgereita", joita Helsingissä on jonotettu.

Ollaanko kovinkaan kaukana täydestä epäjumaluudesta ja pahuuden ajasta?

Missä on terve järki?

Missä on usko? Missä sen perusteet?

Mennääkö kritiikittä kaiken hulluuden perässä ja siihen osallistuen, mitä vain joku keksiikin ihmisille syöttää? On se sitten luonnon muuttamista teollisuusalueiksi tai lehtien kuvailemaa kuvotusta?

Kuva: Pixabay.com.

Kirkossa on myös valvomisen sunnuntai vähän myöhemmin marraskuulla. Vaikka se on kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai, sen teema on hyvin lähellä uskoa ja epäuskoa.

"Tämän sunnuntain sanoma korostaa hengellistä valvomista ja Kristuksen paluun odotusta. Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Ihminen kotiutuu helposti tähän maailmaan ja unohtaa, ettei hän elä täällä pysyvästi. Kristityn tulisi olla joka hetki valmis lähtemään tästä elämästä.

Valvominen ei kuitenkaan ole voimia kuluttavaa jännitystä vaan turvallista luottamusta siihen, että Jumala vie meissä aloittamansa hyvän työn päätökseen. Jumalan lupauksen mukaisesti kristityt odottavat 'uusia taivaita ja uutta maata, joissa vanhurskaus vallitsee' (2. Piet. 3: 13)."

Väsymisen ja välinpitämättömyyden vaara on suuri. Tuulivoimaloiden järjettömyyden jatkuessa väsyminen on ymmärrettävää. Silti meitä kehotetaan valvomaan ja rukoilemaan, pysymään hereillä siitä, mitä ympärillämme tapahtuu ja viemään se Jumalan tietoon.

Silloin Jumala vie aloittamansa hyvän työn meissä päätökseen. Valvomiseen ja rukoilemiseen liittyy siis lupaus. Olkaa turvallisella mielellä, kaikesta ympäröivästä järjettömyydestä huolimatta.


Lue lisää:

http://notes.evl.fi/Evkirja.nsf/ppFI?OpenPage&id=0079

http://notes.evl.fi/Evkirja.nsf/ppFI?OpenPage&id=0086

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.