10.3.2017

Energiapolitiikka jyrää luontoarvot

Kuten viime aikojen uutisista on käynyt ilmi, Energiewende, energiakäänne on Saksassa osoittautunut täysin epäonnistuneeksi. Aurinko- ja tuulivoiman ylimitoitettu rakentaminen on saanut ihmiset monella puolella maata suutuksiin. Ympäristö- ja luontoarvot ovat jääneet energiapolitiikan alle.

Sama kehitys on jo alkanut täälläkin. Tuulivoimatoimijoiden tulo maakuntien metsiin ja vuorille on käynyt salakavalasti valmistellen, mutta ryminällä.

Kaavoitus on täysin ylikuumentunut: esimerkiksi Ilmajoki aikoi lätkäistä kerralla tuulivoimayleiskaavan koko kuntaan. Kurikka on jo hyväksynyt Lehtivuorten, Matkussaaren, Kalistannevan, Rasakankaan, Saunamaan (Viiatin) ja Rustarin isot hankkeet sekä yksittäisiä voimaloita - jäävinä tehdyt kaavapäätökset on tuotu hyväksyttäviksi uudelleen. Kukaan ei enää tiedä voimaloiden kokonaismäärää - onko se 76 vai 99. Moni maakuntakaavaan merkitty alue on vielä odottamassa.

Teuvalla Viiatin ja Paskoonharjun hankkeita on ajettu kuin käärmettä pulloon. Kauhajoki Sysimäen ja Mustaisnevan voimaloiden hankkeineen ei ole lainkaan viisastunut, vaan tahtoo Suolanevallekin voimaloita.

Ja sama jatkuu rannikko-Pohjanmaalla. Kristiinankaupunkiin rakennetaan Metsälää - 34 voimalaa, kun Ilmajoen 17 kappalettakin ovat jo pakottaneet ihmisiä pois kodeistaan ja yrityksistään. Isojoki ja Karijoki yritetään muuttaa teollisuusmaisemiksi Närpiön tapaan. Ketään ei kiinnosta, montako sataa voimalaa sinne on piirretty.

Satakunnan, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa hulluus jatkuu. Eikä siltä säästy moni muukaan maakunta - voimavarat vain eivät ole riittäneet tilanteen seuraamiseen muualla.

Luotto poliitikkoihin alkaa olla totaalisesti mennyt.

Kuva: Pixabay.com.

Eija-Riitta Korhola puki tämän osuvasti sanoiksi:

"Poliitikkojen on turha kauhistella kansalaisten keskuudessa kasvavaa populismia, jos he päätöksillään ruokkivat sitä. Jos me tyytymättömät nostamme sitä esiin, onko se meidän halpahintaisuuttamme? Olen pettynyt vihreisiin, mutta olen myös pettynyt kaikkiin puolueisiin, jotka lähtivät tähän hulluuteen mukaan, Kokoomus mukaan lukien."

"Yhä edelleen poliitikot useimmista puolueista ovat vaatimassa meille Energiewendeä ja tuulivoiman lisäämistä Saksan malliin. Ongelma on, että juuri kukaan heistä ei hallitse energia-asioita. He eivät huomaa, että heitä neuvovat tahot, joilla on asiassa oma taloudellinen intressi."

"Joskus tämä hulluus kyllä loppuu, mutta sillä välin se maksaa paljon." "Vihreydestä tulee muutamassa vuodessa Euroopan vihatuin aate, ja hyvästä syystä, sillä ympäristönsuojelun ja vähäosaiset se on unohtanut."


Lue lisää:

https://www.welt.de/wirtschaft/article162600538/Die-Energiewende-droht-zum-oekonomischen-Desaster-zu-werden.html

http://www.talouselama.fi/uutiset/nyt-se-on-taas-todistettu-saksan-malli-kohti-paastotonta-yhteiskuntaa-on-susi-6617395

http://santavuori.blogspot.fi/2017/03/royhkeaa-tuulivoimaa.html

http://blogit.iltalehti.fi/eija-riitta-korhola/2017/03/09/kun-koyhat-ei-kiinnosta/

https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2017/03/01/umfrage-gruene-muessen-um-einzug-in-den-bundestag-zittern/

2 kommenttia:

 1. Kannattaa tutustua termiin "greenwashing". Se on se ainoa mentelmä mikä tässä hommassa on käytössä.

  Kun sen ymmärtää niin loput palikatkin loksahtavat paikoilleen. Suurin ongelma on että poliitikot eivät ymmärrä tätä, eivätkä halua ymmärtää, koska eurot kiiltävät silmissä.

  Ihmisen on vaikea ymmärtää asioita, kun heidän tulonsa riippuu siitä ovatko he ymmärtämättä.

  VastaaPoista
 2. Tuo on kyllä niin osuvaa kuin voi olla!

  Mutta ymmärtämättä jättäminen tulojen toivossa on tosi lyhytnäköistä... Rahalla ei voi korvata kenenkään terveyttä, ei omaa, eikä läheisen, tai kodin menetystä.

  VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.