4.3.2017

Tuulivoimalla pyyhkii huonosti

Vuorossa vähän vanhempi uutinen, mutta eipä taida olla Suomen lehdistö tätäkään uutisoinut. Se näyttää jättävän tuulivoimaa kritisoivat aiheet pitkästi kansalaisten ja kansalaisyhdistysten varaan - aika outoa sinänsä, mutta ehkä se on sitä paljon puhuttua lehdistönvapautta?

Joka tapauksessa vapaaehtoisvoimin pyöritettävän Tuulivoima-kansalaisyhdistyksen Twitter-tililtä löytyy linkki SvD Näringslivin (paikallisen Talouselämän) sivuille.

Uutisen mukaan konsulttiyhtiöt ja pankit varoittavat "verilöylystä" Ruotsin tuulivoima-alalla. Syynä pelkoon on ennätysalhaalle painunut sähkön hinta. Ja mitä ne tekevät? Huutavat lisää tukipaketteja.

Paikallinen keskusta (Centerpartiet) vaatii hallitusta kutsumaan puolueet koolle kriisipalaveriin. Mahtaako kriisipalaveri olla jo pidetty? Konkurssiuhka alalla on joka tapauksessa todellinen aivan lähitulevaisuudessa.

Sinänsä tukipaketit ovat kuin laastareita katkenneisiin jalkoihin ja lapoihin. Uuden tutkimuksen mukaan tuulivoima hyytyy globaalistikin, eikä se ratkaise lainkaan CO2-päästöjen ongelmaa. Lisää voi lukea J. M. Korhosen blogista.

Jos uusi tutkimus ei ole vielä päättäjiä ja lehdistöä tavoittanut, luulisi, että ainakin Bloombergin tilastoja seurattaisiin. Niiden mukaan uusiutuva energia-ala tuulivoima mukaan lukien ei ole ollut kasvuala enää 7 vuoteen. Aivan oikein luit: seitsemään vuoteen.

Ja mitä tekee Suomi? Kyhää uutta tukipakettia uusiutuville energiamuodoille ja luulee edelleen rakentavansa kansantaloutta tuulivoiman varaan!

Luulisi asian olevan yksinkertaista matematiikkaa: paljonko tuet maksavat, ovat jo maksaneet, ja paljonko tulot nousivat? Tai logiikkaa: kun tuulivoima-ala ei ole globaalisti ollut kasvussa maailmalla enää seitsemään vuoteen ja Ruotsissa pelätään konkurssiaaltoa, miten se voisi tuoda Suomelle mannaa?

Tuulivoimalla pyyhkii yksinkertaisesti huonosti, mutta tällä menolla täytyy vajota todella alas, ennen kuin se Suomessa älytään tunnustaa.


Lisätietoja:

https://twitter.com/Tuulivoima_KY

https://www.svd.se/varnar-for-konkurser-inom-vindkraften/om/naringsliv

https://doi.org/10.1016/j.rser.2016.11.257

https://jmkorhonen.net/2017/02/21/stall-warning-for-renewable-energy/

https://www.bnef.com/dataview/clean-energy-investment/index.html

http://tvky.blogspot.fi/2017/02/uusiutuva-energia-ei-ole-ollut-kasvuala.html

Kuva: Pixabay.com.

1 kommentti:

  1. http://tvky.blogspot.fi/2017/02/tuulivoima-ala-kaantyi-laskuun.html

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.