8.12.2016

Paha kakku

Päivänpolttava uutisaihe ansaitsee pienen sanomalehtikatsauksen.

Betoniongelmat alkoivat kesällä Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Ylen mukaan lähes valmis rautatiesilta Kemijärvellä jouduttiin "murskaamaan alkutekijöihinsä betonivalussa havaitun lujuusongelman vuoksi." Betonimassan toimittanut Ruduksen tehdas hämmästeli tapausta ja sanoi, ettei vastaavaa ole sattunut aiemmin, vaikka tehdas valmistaa vuodessa noin 1.000.000 kuutiota betonia.

"Rudus valmistaa betoninsa sertifioiduista aineista ja laatu on Inspectan jatkuvassa valvonnassa. - Betoniin käytetty vesikin on huippulaatuista juomavettä", Ruduksen myyntijohtaja lisäsi.

No, silti koko silta purettiin. Sitten Tukes pääsi tutkimaan mm. yliopistollisen keskussairaalan ja parkkitalon betoneiden rotankoloja Turussa. Ongelma paisui rotankoloista betonin lujuuteen.

Sen jälkeen ongelma paisui koskemaan tuulivoimaloiden perustuksia Pohjanmaalla. Kristiinankaupungin Metsälän tuulivoima-alueella yksi perustus on purettu betonin laatuongelmien takia ja kahta on korjattu. Vaasan Torkkolassa lujuudet olivat suunniteltua pienempiä, mutta laskelmien mukaan riittäviä.

Kalajoella ei ole aiemman pistokokeen jälkeen tehty tarkistuksia. Rakennuslehden mukaan tuulivoimayhtiö on sanonut, että "täytyy uskoa siihen että porukka on ollut ajan tasalla."

Lapualla tuulivoimayhtiön mukaan "on kyllä Ruduksen betoni, mutta ei ongelmaa sen kanssa, ei missään nimessä sitä ongelmaa kuin Turussa ja Kemijärvellä, lujuuksien ja perusmassan kanssa ei mitään ongelmia."

Kuva: Pixabay.com.

Lisäksi puskaradio tietää, että Kauhajoella, Mustaisnevan tuulivoima-alueella yhden voimalan pystytys viivästyi perustuksen laatuongelmien takia.

Rakennuslehden mukaan "kaikissa tänä vuonna rakennetuissa tuulivoimaloissa on käytetty säänkestävää betonia. Käyttökohde on ollut joissakin tapauksissa tuulivoimalatornien perustusten kaulusosa tai perustus kokonaisuudessaan.

Säänkestävän betonin viime aikoina havaittujen puristuslujuusalitusten välittömäksi syyksi on osoittautunut liian suuri rakenteeseen jäänyt ilmamäärä. Tämä taas on johtunut huokostinten ja notkistimen yhteensopimattomuudesta."

Mutta Santavuoren tuulivoimaloille ei ilmeisesti ole tarvinnut tehdä perustuksia lainkaan? Kaiketi ne on pultattu suoraan kiinni kallioon.


Edellä siteeratun Helsingin Sanomien uutisen mukaan "tilanteen vakavuudesta kertoo se, että ympäristöministeriö järjesti aiheesta kriisikokouksen perjantaina. Ensi keskiviikkona ministeriö esittelee yhdessä pääkaupunkiseudun rakennusvalvontavirastojen kanssa toimenpideohjelmansa." 

Onko ympäristöministeriö huolissaan ympäristöstä vai ihmisistä? Turha luulo, ei kummistakaan. Vain tuulivoimaloista.

Mutta ei tämä tähän lopu. Helsingin Sanomat kirjoitti vuotta aiemmin maailman viheliäisimmästä maalajista, joka piinaa Suomea. Se on sulfidisavea, joka muuttuu kuivuessaan happamaksi sulfaattimaaksi. "Se syövyttää betonia ja terästä. Se liuottaa maaperän metallit vesistöihin."

EU:n vesipuitedirektiivi velvoittaa Suomen tekemään kattavan kartoituksen, johon ryhdyttiin vasta vuosi sitten kesällä. Suomen pintavesiin piti saada "hyvä kemiallinen ja ekologinen tila" viime vuoden loppuun mennessä. Saatiinkohan?

Ainakin kakkuja leivottiin maahan kiihtyvällä tahdilla.

Väistämättä tulee mieleen loru: "Tule hyvä kakku, älä tule paha kakku." Mutta, voi kun toiveet eivät aina toteudu...


Lue lisää:

http://yle.fi/uutiset/rautatiesillan_valu_epaonnistui_kemijarvella__liki_valmis_silta_hajotetaan/9020449

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016071421902260_uu.shtml

http://yle.fi/uutiset/3-9306935

http://www.rakennuslehti.fi/2016/11/rotankolot-vain-paljastivat-turun-betoniongelmat-todellinen-ongelma-on-betonin-lujuus/

http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004895766.html

http://www.rakennuslehti.fi/2016/12/yksi-tuulivoimalan-perustus-purettiin-pehmean-betoni-takia-neljassa-tuulipuistossa-tarkastuksia/

http://www.hs.fi/paivanlehti/07072015/a1436150608710

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/lujuusongelmat-tuoneet-erittain-negatiivista-julkisuutta-sementtiteollisuudelle-tata-sementtia-ei-sitten-kayteta-6604982

8.12.2016. 

1 kommentti:

  1. Tuolla kerrotaan, että yllätyksenä tuli... http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/betonin-lujuusongelman-syy-varmistui-tuli-alalle-yllatyksena-6606326

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.