30.12.2016

Ärsyttävän häiritseviä otsikoita

Lehdistö leipoi otsikoita Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimuksesta keskiviikkona, 28. joulukuuta, Viattomien lasten päivänä.

Suurin osa uutisotsikoista nostaa esille ajatuksen, jonka mukaan tuulivoimalan näkyminen tai välimatka, tuulivoimaloihin suhtautuminen tai asenne vaikuttaa äänen ärsyttävyyteen tai häiritsevyyteen. Muutama uutinen pitää tärkeänä myös sitä, että voimaloiden ääni häiritsee vain harvoja.

Kuvakaappaus Amppareista, kuva avautuu isommaksi klikkaamalla.

Otsikot perustuvat tietenkin STT:n tiedotteeseen. Aika harva lehti näytti kuitenkaan olevan vaivautunut syventymään itse tutkimukseen.

Yksi uutisotsikko erottuu silti joukosta.

Tekniikan Maailma, siis tekniikan alan lehti, otsikoi juttunsa "Tutkimus paljasti: Tuulivoiman ääni häiritsee enemmän turbiinin takana tai takaviistossa". Otsikko antaa selkeästi enemmän tietoa kuin muut.

Kuten joulupäivän tekstissä, tässäkin voi kysyä, miksi muut jutut on otsikoitu, niin kuin ne on otsikoitu? Mitä tarkoitusta palvelee se, että vain harvat kärsisivät tuulivoimalamelusta tai että häiritsevyys johtuisi voimaloiden näkymisestä tai niihin suhtautumisesta?

Tätä kannattaa miettiä hetkinen...

Entä jos voimalamelusta ja voimaloiden häiritsevyydestä kärsivätkin paljon useammat kuin uskalletaan edes ajatella? Entä jos häiritsevyys ei todellakaan johdu voimaloihin suhtautumisesta tai siitä näkyvätkö ne vai eivät? 

Kriittinen lukija osaa miettiä kysymyksiä ja mahdollisia vastauksia niihin ihan itse. Mutta onko ajatus otsikoita kirjoittaville liian pelottava?


Lue lisää:

http://www.doria.fi/handle/10024/130074

http://tekniikanmaailma.fi/muu-tekniikka/tutkimus-paljasti-tuulivoiman-aani-hairitsee-enemman-turbiinin-takaviistossa/?shared=729933-5309a60e-500

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/tutkimus-tuulivoimaloiden-aani-hairitsee-vain-harvoja/axey6FFm

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/tutkimus-aani-arsyttaa-jos-tuulivoimala-nakyy-ikkunasta/

28.12.2016.

1 kommentti:

  1. Lainus Tekniikan Maailman artikkelista:

    "Tutkimuksessa havaittiin, että mitä lähempänä tuulivoimaloita asui, sitä häiritsevämmäksi ääni koettiin. Toisaalta havaittiin, että mitä myönteisemmin ihminen suhtautui tuulivoimaloihin, sitä vähemmän niiden ääni sisätiloissa häiritsi."

    Yllä oleva ei ole tutkijan objektiivinen analyysi, sillä lauseen olisi voinut ihan yhtä "tieteellisesti" kirjoittaa seuraavasti:

    "Tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän tuulivoimaloiden ääni häiritsi asukkaita, sitä kielteisemmin suhtauduttiin tuulivoimaan. Toisaalta havaittiin, että mitä vähemmän tuulivoimaloiden ääni häiritsi sisätiloissa, sen myöhteisemmin voimaloihin suhtauduttiin."

    Yhteenveto: tutkimus poltti rahaa tutkiakseen onko lasi puoliksi täynnä vai puoliksi tyhjä.

    VastaaPoista

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.