10.12.2016

Yllätys - sika säkissä

Perjantain 9.12. päivitys Kaatuneiden tuulivoimaloiden muistopäivästä nousi jo nyt kuukauden toiseksi luetuimmaksi - kiitokset siitä!

Tuulivoimabisnes on yllättänyt monella tavalla. Suomalaisten raivoisa tuulivoimaloiden vastustaminen kuuluu yllättäneen tuulivoimayhtiöt. Ensin siitä puhuttiin "pienen, mutta äänekkään joukon vastustuksena" tai "nimby-ilmiönä" - enää kukaan ei pidä tätä minään ilmiönä, vaan nyt on sentään jo ymmärretty, että kyse on todellakin paljon isommasta asiasta kuin nippa nappa oman takapihan puolustamisesta.

Ja vastustus leviää - kuulemma maaseudulla! Mutta onko se mikään yllätys, kun yhteenkään varsinaiseen kaupunkiin ei ole suunniteltu saati rakennettu tuulivoimaloita?!

Tuulitukien määrä ja rahojen hupeneminen tuntuu yllättäneen poliitikot. Kansalaiset ja sähkönkuluttajat ovat kyllä tunteneet syöttötariffin katkerasti sähköverona sähkölaskuissaan. Tai pienituloisilta tehtävinä jatkuvina leikkauksina.

Yllätettyjä joukkoja löytyy koko ajan lisää. Esimerkiksi ympäristöministeriö yllätettiin kysymällä tuulivoimaloiden purkukustannuksista - mitä maksaa, kuka maksaa... Purkamista kun ei kukaan ollut tullut siihen mennessä ajatelleeksi!

Purkukustannusten suhteen voi tulla muutenkin vielä yllätyksiä. Kuka ne oikein maksaakaan!

Nyt yllätettyihin on joutunut liittymään betoniteollisuus. Ehkä suunnittelijoiden olisi pitänyt tehdä tarkemmin lujuuslaskelmansa, ehkä tuulivoimaloiden kakut eivät olleetkaan tarpeeksi kova pala purtavaksi...

Myös luontojärjestöt tulevat yllättymään - varsin ikävällä tavalla. On vain ajan kysymys, koska ne joutuvat tämän myöntämään. Mitä enemmän ne ovat hokeneet ilmastonlämpenemismantraa, sitä kipeämpää tekee myöntää tuulivoiman tuhoisuus luonnolle. Lintutieteilijöiden keskuudessa on kuitenkin tunnettu tosiasia, että samassa tahdissa Euroopan tuulivoimarakentamisen kanssa ovat romahtaneet kosteikkojen ja peltojen lintukannat.

Kuntalaiset ja naapurikuntien asukkaat on yllätetty tuulivoimakaavoituksella pahanpäiväisesti. Kukaan ei olisi voinut kuvitellakaan, että oma kunta tai naapurikunta käy kaivamaan maata kotien ja toisten toimeentulon alta. Miten järjetön tilanne! Mitä kunnalla tekee ilman asukkaita?

Tuulivoimaloiden melu- ja infraääniongelma on yllättänyt kaikki, täysin. Tietyt, suomalaisten terveydestä muka huolehtivat tahot pyrkivät tämän yhä kieltämään. Kukaan ei osannut kuvitella, millaista tuhoa esimerkiksi Santavuoren voimalat saisivat aikaan. Oireita saavia on todella paljon ja todella paljon on niitä, jotka eivät vielä ymmärrä, mistä jatkuva epämääräinen, kevään jälkeen alkanut sairastelu johtuu.

Yllättämään on päässyt myös tuuliteollisuusalueiden yhteisvaikutus. Esimerkiksi maakunnan pääkaupunki, Seinäjoki, pääsee kokemaan siitä nyt käytännössä Santavuoren ja Lapuan voimaloiden välissä.

Myös suurin osa lehdistä on yhä täysin yllättynyt siitä, miten tilanteesta nyt oikein pitäisikään uutisoida. Kun koko ajan paljastuu uutta, ne yrittävät pitää kynsin hampain kiinni aiemmista "totuuksista".

Kuva: Pixabay.com.

Kun tämä soppa alkaa selvitä, yllätetyiksi tulevat asioista vastuuseen joutuvat. Kunnat tulevat yllättymään, kuinka sika säkissäkin olisi ollut parempi yllätys kuin tuulivoimalat. Siihenkään ei ole enää pitkä matka.

Olisiko yllätyksiin auttanut kunnollinen asioiden selvittely, etukäteen?

Taisi ahneus yllättää ja tuulivoimaloiden koko koko ajan kasvaa, mutta ahneellahan on tunnetusti ihan omanlaisensa loppu.

Sitä ennen tulossa on vielä lisää yllätyksiä, se on varma.


Lue lisää:

http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/rakennus/betonin-lujuusongelman-syy-varmistui-tuli-alalle-yllatyksena-6606326

http://www.hs.fi/talous/art-2000005002042.html

10.12.2016, päivitetty lisälähteitä 11.12.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.