17.3.2016

Maisemavaikutukset

Koskenkorvan yleiskaavan kuvauksessa Santavuoren tuulivoimaloiden vaikutusta maisemaan on arvioitu seuraavasti:

Puuston yläpuolelle kohoavat tuulivoimalat hallitsevat maisemaa Santavuorelta itään päin. Santavuoren näkötornista puistoa voi hyvin tarkastella. Lähimaastosta voimaloita ei näe, jos alueen puusto on normaalia metsää. Koskenkorvalta, valta‐ ja kantateiltä tuulivoimalat erottuvat selkeästi, mutta ne eivät riko Santavuoren siluettia ja peltoja rajaava metsän reuna ei muutu. Kaukomaisemassa 10 kilometrin etäisyydellä sijaitsevien tuulivoimaloiden vaikutus jää vähäiseksi.

Niin, Santavuorelta itään sijaitsee Tuuliannevan alue, jonne Ilmajoki siis haluaisi Santavuoren tuuliteollisuusalueen laajentaa. Asukkaita on sattumalta muuallakin kuin vain Ilmajoella, eikä heitä ehkä kiinnosta lähteä tarkastelemaan voimaloita Santavuoren näkötornista, kun ne näkee lähimaastosta ja kauempaakin, kuten myös valta- ja kantateiltä vaivatta - alla kuva Santavuorelta etelälounaaseen, Tuiskulan peltoaukealta. Ja asukkaat asuvat kodeissaan, eivät ainakaan toistaiseksi 10 kilometrin etäisyydellä niistä. Vielä: voimalat eivät varmaan riko Santavuoren siluettia, kun se on rikottu jo perustamisvaiheessa ennen voimaloiden pystytystä.


Ja edelleen yleiskaavan kuvauksesta:

Tuulivoimapuisto tulee muuttamaan maisemakuvaa. Vaikka tuulivoimalat ovatkin siroja ja linjakkaita rakennelmia ja siten ne täyttävät yleiset rakennelmille asetettavat kauneuskriteerit, ne valtavan korkeutensa johdosta herättävät epäilyjä. Toisaalta Ilmajoella ja koko Etelä‐Pohjanmaalla kaikki muukin on suurta ja komiaa. Täällä on laajat peltolakeudet, mahtavat pohjalaistalot ja suuret sikalat. Ei näissä maisemissa ole koskaan pienipiirteisyyteen totuttukaan, kaikki saa näkyä ja oikeastaan kaiken pitääkin näkyä – ja kauas. Voidaankin odottaa, että tulevat tuulivoimalat täydentävät ilmajokista maisemaa sopivalla tavalla.

Oh-hoh, teksti puhukoon puolestaan, ajatteleva lukija osannee tehdä johtopäätökset itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.