12.11.2016

Tuulivoima ja Lapua

Ilkan mielipidepalstalta noukittua:

"Onhan se toki komiaa, että Lapualle tuli Suomen korkeimmat tuulivoimalat. Lapualla tuulivoimaloiden lupa-asiat pidettiin loppuun asti täysin asukkailta salassa. Varmasti kaikki virkamiehet ja luottamusmiehet tiesivät, mitä tuleman pitää. Nyt ovat nähtävissä nämä järkyttävät luonnon pilaajat."

Niin, Lapuan kaupunki todella halusi rakentaa Jouttikallion tuulivoimalat - 6 kappaletta, suunnittelutarveratkaisuna, kaupungin maalle. Ei siinä silloin paljon naapurikiinteistöjen mielipide paina.

"Tulevaisuudessa Suokonkylän, Koskikylän, Alanurmon jopa Ruhan asukkaat saavat tuta, mikä on infraääni eli matalataajuinen melu. Näin suuret voimalat tuottavat hallitsemattomasti ja pitkäkestoisesti värähtelysaastetta."

Merikarvian tuulivoimainfon sivuilta mitattuna Lapuan keskusta on noin 7 km:n etäisyydellä lähimmästä voimalasta. Valitettavasti infraääni kulkee heittäen sinnekin, kokemusta on.

Kuva: Pixabay.com.

"[...] Tanskassa ja Australiassa on näin suuret voimalat pantu toistaiseksi rakennuskieltoon, että saataisiin tietoa ja tutkimustuloksia haitoista ym.

Me täällä rakennamme isoja voimaloita, vaikka emme tulevaisuuden haitoista tiedä mitään."

Sepä se. Suuri osa kuntien päättäjistä ei halua kuullakaan mistään muusta kuin oletetuista tuotoista. Ehkä he ajattelevat, että infraäänen terveyshaitat eivät koske heitä. Se vaan, kun sitä ei voi valita, kenelle infraäänestä tulee oireita, kenelle ei.

Luultavasti on vain ajan kysymys, että lähes kaikki oireilevat 10 kilometrin säteellä tuulivoimala-alueista, esimerkiksi Kurikan, Kauhajoen ja Lapuan keskustoissa. Tietenkin osa kieltää oireet vielä silloinkin, ikään kuin ne sillä häviäisivät.

Mutta on todella naiivia perustaa kaikki sen oletuksen varaan, että terveyshaittoja ei tule tai että niitä ei tule ainakaan itselle...

"Tulevaisuudessa, jos ilmenee sairauksia tai jos jopa joutuu muuttamaan pois kotoaan, niin lasku Lapuan kaupungille, koska on myöntänyt luvat näille järkyttäville tuulimyllyille. [...]"


Lue lisää:

http://www.ilkka.fi/mielipide/yleis%C3%B6lt%C3%A4/tuulivoima-ja-lapua-1.2147141

Infraäänen leviämismallinnus. Merikarvian tuulivoimainfo. Saatavilla: http://merikarviantuulivoima.info/tvi/

12.11.2016, päivitetty 14.11.2016 puuttuva sana. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tämä blogi on tehty Santavuoren muistoksi, joten muista asiaankuuluva kunnioitus. Vain asialliset viestit julkaistaan.